Katere so razlike med single split in multi split kimo s hlajenjem in ogrevanjem?

Poleg števila potrebnih notranjih enot se enopodročne in večpodročne konfiguracije razlikujejo v naslednjem:

 • Stroški. Razumljivo je, da bi bila namestitev večpodročnega split sistema dražja od enonamenske namestitve. Stroški bi bili seveda sorazmerni s številom notranjih enot, ki ustrezajo številu določenih območij v vašem domu.
 • Enostavnost/zahtevnost namestitve. Split sistemi so enostavni za namestitev. Primerjalno gledano pa je sistem z eno notranjo enoto veliko lažje vzpostaviti kot večpodročno rešitev.
 • Potreba po dodatnih materialih ali sestavnih delih. Enopodročna konfiguracija običajno zahteva le tri osnovne komponente – eno zunanjo enoto, eno notranjo enoto in komplet cevi za hladilno sredstvo.

Po drugi strani pa bi večpodročna konfiguracija zahtevala več kombinacij teh komponent, odvisno od vaših posebnih zahtev za hlajenje ali ogrevanje.

Kdaj se najbolje obnese enopodročno hlajenje in ogrevanje?

Medtem ko so običajni sistemi klimatske naprave, kot so na primer sobne klimatske naprave, lahko v marsičem praktična možnosti, ostaja split sistem najboljša izbira za enopodročno hlajenje in ogrevanje. To pomeni, če iščete večjo učinkovitost, zmogljivost in prihranke. Poleg tega, da tradicionalni sistemi ne delujejo vedno tako dobro, kot ste pričakovali glede na svoje specifične zahteve, pričakovanja in situacije. Zlasti enopodročno hlajenje in ogrevanje s splitom najbolje deluje v naslednjih pogojih:

 • Ko v svoj dom dograjujete nov prostor.
 • Ko predelujete območje v hiši v nov funkcionalni prostor.
 • Ko gradite novo hišo ali prenavljate hišo.
 • Ko nadgrajujete ali zamenjate del starega sistema za hlajenje in ogrevanje.

Zakaj si te dane situacije zaslužijo potrebo po enopodročnem hlajenju in ogrevanju s split sistemom, je posledica dveh preprostih razlogov:

 1. Kanalski razvodi so problem.
 2. Energetska učinkovitost je nujna.

Kljub številnim napredkom na področju rešitev klimatske naprave ne moremo zanikati, da je večina težav s hlajenjem in ogrevanjem, s katerimi se spopadajo številna gospodinjstva, neposredno posledica omejitev, ki so značilne za tradicionalne, kanalske sisteme. Na srečo enopodročni split sistemi zagotavljajo odlično rešitev, kadar želite ohladiti ali ogrevati prostor, v katerem napeljava kanalov ni mogoča ali pa je stroškovno neučinkovita. Več o tem si lahko preberete tukaj: https://www.klimanaprave.si/ Enopodročni split sistem, ki ponuja natančen nadzor temperature, vam bo omogočil učinkovito hlajenje ali ogrevanje katerega koli prostora (kot so garaže, podstrešja, kleti itd.), kjer ni kanalov, jih ni mogoče namestiti ali pa bi bilo njihovo širjenje predrago, nepraktično ali preprosto popolnoma nemogoče.

Kdaj je večpodročno hlajenje in ogrevanje najboljše?

Tako kot pri enopodročni uporabi je tudi pri večpodročnem hlajenju in ogrevanju ena notranjih enotnih težav povezana z neskladnostjo temperature, energetsko neučinkovitostjo in drugimi omejitvami, ki so povezane s kanalskimi sistemi. Natančneje, tukaj so primeri, ko je večpodročno hlajenje in ogrevanje lahko vaša najboljša možnost:

 • Vaš dom ima dve ali več nadstropij ali ravni.
 • Kanalski sistem vašega doma ne bi mogel prilagoditi (za hlajenje ali ogrevanje) nekaj prostorov v hiši.
 • Živite v stari hiši in namestitev novega kanalizacijskega sistema ne pride v poštev ali preprosto ni mogoča.
 • Uporabljate centraliziran sistem klimatske naprave, vendar temperaturna neskladja zaradi različnih potreb in želja povzročajo razdor v vaši družini, zlasti ko gre za raven temperature.

Učinkovit nadzor klime je v bistvu eden od največjih razlogov, zakaj je večpodročno hlajenje in ogrevanje vaša najboljša izbira za udobje celotnega doma. S posameznimi krmilniki za vsako enoto v prostoru boste lahko nastavili različne temperature za različne sobe ali vklopili ali izklopili sistem v kateri koli nezasedeni sobi. To zagotavlja odličen način za izboljšanje temperaturnega udobja doma, hkrati pa omogoča znatne prihranke zaradi manjše porabe energije.

Kakšne so prednosti področnega hlajenja in ogrevanja?

Glede na številne izzive pri hlajenju in ogrevanju, s katerimi se srečujemo pri tradicionalnih sistemih klimatske naprave, nam področno hlajenje in ogrevanje s split sistemi zagotavlja naslednje prednosti:

 • Natančen nadzor temperature. Z območnim hlajenjem in ogrevanjem lahko učinkovito ohladite ali ogrejete določeno sobo, območje ali kateri koli prostor, ki ga želite nadzorovati, kadar koli želite ter kar se da udobno in enostavno.
 • Prilagojeno udobje. Področno hlajenje in ogrevanje vam omogoča, da izberete temperaturo za kateri koli prostor glede na svoje posebne potrebe ali želje, kar vam dejansko omogoča bolj prilagojeno udobje.
 • Zmogljivo hlajenje in ogrevanje. Split sistemi so običajno zasnovani z napredno tehnologijo klimatske naprave. Kadar se uporabljajo za področno hlajenje in ogrevanje, si lahko zagotovite največje udobje ne glede na vrsto namestitve.
 • Prihranki pri stroških. Tipični split sistemi, porabijo manj energije tudi pri hlajenju ali ogrevanju s polno zmogljivostjo in v daljšem časovnem obdobju kot tradicionalni sistemi. Z uporabo teh sistemov se lahko tudi popolnoma izognete običajnim težavam, ki so povezane z izgubo hladnega ali toplega zraka. Poleg tega imajo split sistemi odlično raven energetske učinkovitosti, kar potrjujejo njihove visoke vrednosti SEER in EER ter certifikat Energy Star. Če želite resnično drastično zmanjšati svoje račune za komunalne storitve in dolgoročno pridobiti več prihrankov, potem je izbira split enot za področno hlajenje in ogrevanje brezpogojna odločitev.- Vsestranska uporaba. Zaradi odsotnosti zahteve po kanalih ter kompaktne in nevsiljive zasnove split sistemov sta področno hlajenje in ogrevanje le najboljša možnost za vaše edinstvene aplikacije.

Enopodročno ali večpodročno: Katera izbira je najboljša za vaš dom?

Pri izbiri med enopodročnim in večpodročnim sistemom ne gre za to, da bi ugotovili, kateri je boljši. Resnica je, da bo vse skupaj odvisno od vaših specifičnih potreb, zahtev in razmer. Da bi lahko zares določili najboljšo izbiro za svoj dom, boste morali upoštevati nekaj dejavnikov, kot so velikost prostora, izvedljivost namestitve, stroški in številni drugi. Prav tako morate ugotoviti, ali katera od vaših izbir ustreza specifičnim situacijam, v katerih bi se lahko najbolje obneslo enopodročno ali večpodročno ogrevanje, kot je opisano v prejšnjih razdelkih. Če se še vedno težko odločate in se želite prepričati, da se boste lahko pravilno odločili, ne bo škodilo, če poiščete pomoč strokovnjaka za klimatske naprave.