Šlola HTML – Vsebina dokumenta

Najpomembnejša je vsebina. HTML uporabljamo le za boljši umetniški vtis – vseeno je, če je vsak bonbon posebej zavit v bogato potiskano plastično folijo ali pa so vsi skupaj v brezimni beli papirnati vrečki – če so dobri, jih bomo še kupovali, sicer ne.

Zdi se, da mnogim to ni jasno. S svojih spletnih strani nam vpijejo: “Hej, tudi jaz sem tukaj!” Če pa bi jih vprašali, s kakšnim namenom so se postavili tja, kakšne zanimivosti lahko dobimo pri njih in kaj pričakujejo od nas, bi se marsikdo samo popraskal za ušesom. Gre za čredni nagon, ki ga lahko opazimo tudi pri drugih človeških dejavnostih: “Ker to počno drugi, bom pa še jaz”. Primerov je veliko in jih bo, žal, vsak dan več. Ker bi se članek preveč raztegnil, če bi vse pomanjkljivosti in napake sproti ponazoril s konkretnimi zgledi, se bomo temu obširneje posvetili naslednjič.

Svetovni splet (WWW) ni bil zasnovan kot zbirka osebnih izkaznic – poleg osebnih podatkov dajte ljudem svoje izdelke: zanimive pisne prispevke, svoje fotografije ali likovne izdelke, svoje programe, svojo glasbo, svoje risanke, svoje izkušnje. Gotovo veste ali znate kaj takega, česar ne ve ali ne zna nihče drug (ali pa vsaj ne tako kakor vi) – te stvari nas zanimajo, seznamov kazalcev na hipertekstne strani, ki so jih naredili drugi, smo se že nekoliko naveličali.

Na WWW je večina dokumentov statičnih. Priprava spletnega dokumenta je torej podobna pisanju članka za revijo ali pripravi dokumentacije. Koliko ljudi pa redno piše? Kako pišejo? Se znajo jasno izražati? Kako je z njihovo slovnico? Po odgovorih na ta vprašanja je jasno, zakaj so hipertekstne strani posameznikov na http://www2.arnes.si/home/users.html take, kot so: navadno je malo besedila, ki so ga napisali ljudje sami, je pa več seznamov in kazalcev na dokumente drugih. Pomanjkljivo vsebino ponavadi skušajo nadomestiti s slikami – in tu smo spet pri bonbonih, omenjenih v začetku. Do težav torej pride, kadar se priprave spletnih dokumentov lotijo računalnikarji namesto pisateljev (ali vsaj piscev). Za izboljšanje takega stanja torej rabite slovnico (če so vam najnovejše izdaje nerazumljive, poiščite v knjižnicah nekoliko starejše različice – slovnica se ne spreminja tako kakor HTML), knjigo z vzorci pisnih sporočil in, za tiste z nekoliko večjimi ambicijami, kako knjigo o ustvarjalnem pisanju. Pa dosti vaje v pisanju. Pišite o čemerkoli, pri vajah pa poskusite vse povedati na eni strani formata A4. Koristna vaja je tudi pisanje novic v omrežju Internet ali v konference BBS.