Slike, filmi, zvok

V zgornjem primeru smo videli, da kot referenco navedemo datoteko – vendar nismo omejeni samo na besedilo. Vključimo lahko slike formata GIF in XBM (take slike znajo pregledovalniki navadno prikazati sami) ali JPEG (Netscape zna prikazati tudi take datoteke, pri nekaterih drugih programih pa je v tem primeru treba pognati poseben program, kar upočasni pregled listine) – glede na to bi bilo torej priporočljivo uporabljati samo GIF, vendar sem nekje prebral, da je format GIF smiselno uporabiti pri ostrih, jasnih slikah (npr. za sheme in za sličice, ki so reference na druge listine), JPEG pa je smiselno uporabiti za skenirane fotografije (dobra lastnost tovrstne datoteke formata JPEG je tudi ta, da je navadno krajša, kakor če bi bila ista slika shranjena v formatu GIF). Poleg teh je mogoče uporabiti še formata TIFF in postscript, uporaba drugih formatov je odvisna od pregledovalnika (program mora vedeti, kaj naj naredi z dotično datoteko (naj jo prikaže na zaslonu, shrani na disk ali požene nov program) – kar velja tudi za druge tipe informacij, ne le za slike).

Primer hipertekstne povezave na sliko v formatu GIF: Slovenija v Evropi in JPEG: Triglav

Če pregledovalnik sam ne zna prikazati slik tipa JPG, lahko to naredite z dodatnim programom (npr. Lview v Oknih).

Na začetku sem omenil, da je dodatne informacije mogoče dobiti tudi v obliki filma in zvoka, s čimer se iz navadnega hiperteksta premaknemo v večpredstavnost. Filmi so navadno v formatu MP’EG (lahko tudi MOV) za prikaz na zaslonu pa potrebujete program Mpegplay ali kaj podobnega. Nekaj primerov animacij je na IJS.

Podobno potrebujete dodatni program za predvajanje zvočnih posnetkov (če doslej v Oknih sploh niste uporabljali zvoka, morate najprej dodati ustrezni gonilnik v Control Panel (npr. Speak), nato pa še sam program za predvajanje zvoka (npr. Wplay). Zvočne datoteke su navadno kar precej dolge: čakanje je znosno, če vsebuje posnetek samo nekaj besed. Titove govore pa je prek Interneta smiselno poslušati le, če imate primerno hitro zvezo.

Vzemimo dva kratka zgleda: