Najpogostejše napake in pomanjkljivosti

Vas zanima, kakšna strojna oprema je za temi stranmi?

ali:

Raziskave za izbojsanje stanja okoja v Saleski dolini (slika) smo priceli izvajati v letu 1985, ko so bili izvedeni prvi koraki za pridobitev podatkov o stanju Velenjskega jezera (slika).

Če zanemarimo “slovenscino”, bi bilo besedilo videti lepše takole:

Raziskave za izbojsanje stanja okoja v Saleski dolini smo priceli izvajati v letu 1985, ko so bili izvedeni prvi koraki za pridobitev podatkov o stanju Velenjskega jezera.

(Ko bralec premakne kazalec miške na podčrtano besedo, iz imena datoteke, ki se skriva za tem kazalcem, sam ugotovi, da je dodatna informacija na sliki.)

Neobstoječi podatki

Oblikovalec strani ni preveril, ali kazalci na njegovih straneh kažejo na obstoječe datoteke. Če so kazalci na datoteke na drugih strežnikih, ne moremo vsak dan preverjati, ali so povezave in dokumenti še živi, vsaj za kazalce na svoje dokumente pa bi morali poskrbeti, da kažejo pravilno. Če neke datoteke ni, navadno dobimo v pregledovalniku sporočilo o napaki 404.

Napačni/neažurirai podatki

Pri napačnih podatkih kazalec sicer kaže na obstoječi dokument, vendar se napis na kazalcu ne sklada z vsebino dokumenta, npr.: na strani podjetja Medinet v enem od kazalcev piše Fontana d. d., ko pa kliknemo to besedo, dobimo podatek o Fotoni d. o. o. Pri neažurnih podatkih gre za to, da se je v nekem trenutku skupina ljudi navdušila za WWW, vendar jim je kmalu pošla sapa. Primer: časopis Republika je imel dne 9. januarja 1996 na svoji strani podatke z 20. decembra 1995, istega dne pa sem za KUD Franceta Prešerna našel mesečni spored za november 1995. Na strežniku Gospodarske zbornice (http://www.gzs.si/TRENDS/TREND_4.HTM) pa 20. februarja 1996 izvemo tečaj tolarja: “… On August 21, 1995 worth exactly 81.55 tolars for one DEM.” Pa še posebna zanimivost za bralce Monitorja: 22. februarja 1996 je bilo na strani http://www.eurocom.si/marinet/pages/monitor/mindex.htm pod kazalcem “next issue preface” mogoče videti kazalo vsebine revije Monitor, izšle decembra 1995, in to v angleščini!

Stran v izgradnji

Vemo, da WWW ni knjiga, ki izide samo enkrat, morebitni ponatis pa se pojavi šele čez deset let. Jasno je, da so praktično vse strani “v izgradnji”: ustvarjalci postopno dopolnjujejo začetno zasnovo in odpravljajo napake. Postopek dela naj bo torej tak, da najprej pripravite (“izgradite”) neko primerno količino urejenih podatkov, šele potem jo dajte na WWW. Pri obsežnih projektih, ki lahko trajajo nekaj mesecev, je seveda primerno dodati opozorilo, da zadeva še ni dokončana, Marandova stran http://www.marand.si/resitve.html pa je povsem nepotrebna, ker poleg kazalca na domačo stran in sličice z delavcem vsebuje samo naslednje štiri vrstice (stanje 20. februarja 1996):

Ta stran je še v izdelavi.

Prosimo za malo potrplenja.